
Werkdruk in de jeugdzorg naar hoogtepunt
Medewerkers in de jeugdzorg kampen met een enorm hoge werkdruk. Toch blijven ze er werken. Dat komt omdat hun passie voor het werk nog steeds groter is dan het nadeel van een extreem hoge werkdruk. Dat blijkt uit onderzoeken in de jeugdbescherming en jeugdzorg die de MonitorGroep uitvoert. Sinds 2009 doet de MonitorGroep onderzoeken bij alle gecertificeerde instellingen en tal van andere organisaties in de jeugdbescherming.
“Sinds de transitie zien we dat de tevredenheid van de medewerkers afneemt en dat bijna 80% van de medewerkers een hoge werkdruk ervaart. Bij de helft hiervan is de werkdruk inmiddels zo hoog dat ze er last van hebben. Ter vergelijking, gemiddeld in Nederland ervaart 60% een hoge werkdruk en heeft 20% er last van. Kortom, in de jeugdzorg ligt het veel hoger” licht directeur Arie Pieter Veldhoen toe.
De vakbonden hebben inmiddels ook aan de publieke bel getrokken. In februari organiseerden ze een debat met de politiek. Ook brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland heeft het punt op de agenda voor de cao-besprekingen. De werkdruk moet omlaag.
“In de jeugdzorg zien we drie belangrijke redenen voor de toegenomen werkdruk; Ten eerste is er de eeuwigdurende registratiedruk. Alles moet vastgelegd en geregistreerd. Het leeuwendeel van het werk bestaat uit registreren. Ten tweede zijn er door reorganisaties minder medewerkers en dus wordt de caseload – het aantal cliënten per hulpverlener – groter. Op de derde plaats zijn veel medewerkers erg betrokken. Een kind of een gezin laat je niet vallen. Daarom doen veel medewerkers er een schepje bovenop. Maar dat houd je niet eeuwig vol. Als je ziet wat medewerkers aangeven in onze onderzoeken, lijkt het soms wel een schreeuw om hulp.”
“Ons onderzoek laat zien dat de werkdruk overal in de jeugdzorg hoog is, het is niet een effect dat we alleen bij grote organisaties zien.” Ondanks de hoge werkdruk blijft een groot deel van de medewerkers werkzaam in de jeugdzorg. Een lichtpuntje is dat het nieuwe kabinet extra aandacht gaat besteden aan de werkdruk in de zorg en het onderwijs.