Blog: Vrolijke vuilnismannen in 2030?
MonitorGroep_Janneke_medium03

Janneke van der Ham, Nieuwsgierig

Vrolijke vuilnismannen in 2030?

Afgelopen maandag werd onze vuilnis opgehaald. Voor een volwassene een wekelijkse routine maar voor mijn dochter van twee is het een waar feest. Ze staat te springen voor het raam, is onder de indruk van de grote auto waar onze kliko in wordt geleegd en zwaait naar de vuilnisman die vrolijk terugzwaait.

Maar diezelfde middag lees ik dat dit aandoenlijke tafereeltje gaat verdwijnen. In 2030 geeft mijn kliko een seintje naar een vuilnisophaaldienst als hij vol is. En de kans is groot dat het hele ophaalproces dan geautomatiseerd is. Volgens futuroloog Thomas Frey staan alle apparaten in 2030 met elkaar in verbinding. Als we wakker worden, rolt ons make-upje van de dag uit de 3D printer, skypen we vanuit onze zelfrijdende auto even met de met de huisarts, om vervolgens aan het werk te gaan. Als we nog werk hebben.. Want wordt ons werk tegen die tijd ook overgenomen door drones, robots en andere technische snufjes waar we nu nog nooit van hebben gehoord? Ik hoop het eerlijkgezegd niet, want ik vind mijn werk nu eenmaal heel leuk en zouden we allemaal niet heel ongelukkig worden als er geen werk meer is?

Maar Frey stelt gerust: werk blijft bestaan, alleen het zal sterk veranderen. Dat roept bij mij vooral de vraag op wat dat doet met de menselijke interactie. En hoe organiseren we ons werk? Ouderwets leidinggeven is vooral zorgen dat het werk goed gepland en gecontroleerd wordt maar met geautomatiseerd werk is dat veel minder nodig. Of loopt er in 2030 nog steeds een vuilnisman mee, maar heeft hij dan juist meer tijd om te zwaaien?

Toch indrukwekkend, die lijst met 72 innovaties.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*