Blog: Laat de leeuw in je los
Daphne Analbers, luisteraar

Daphne Analbers, werkgelukkig

Laat de leeuw in je los

‘Later als ik groot ben, wil ik een leeuw worden’. Mijn nichtje was er als kleuter van overtuigd dat ze kon veranderen in de koning der dieren. De dromen van kinderen zijn prachtig. Ze hebben de grootste ambities en alles is mogelijk. Wat de rest van de wereld ervan vindt, dat doet er niet toe. En volwassenen? Die lachen erom en gaan weer over tot de orde van de dag. Maar waarom nemen we eigenlijk geen voorbeeld aan kinderen?

Bewust genieten

Stiekem ben ik best jaloers op kinderen. Het idee dat je alles aankan geeft een vrij en onbezorgd gevoel. Kinderen beleven plezier aan kleine dingen: eenden die de gevoerde broodkorsten gretig opeten of tekenen in een bevroren raam. En ondertussen denken ze niet na over deadlines, planning en andere o zo belangrijke verantwoordelijkheden. Ze zijn in het hier en nu en lijken nog niet opgeslokt te worden in de waan van de dag. Wanneer heb jij voor het laatst bewust genoten van een bijzonder moment? En welke momenten maken je gelukkig op je werk? Je bent een groot deel van je leven aan het werk, dus als je dan gelukkig bent, is dat veel waard.

Geld vs. dromen

Als je kinderen vragen wat papa en mama doen, hoor je meestal niet: ‘Papa en mama gaan dromen, zichzelf verwezenlijken en waarde toevoegen aan de maatschappij. Wat je wel kunt verwachten is het antwoord: ‘Papa en mama gaan centjes verdienen’. Dat wordt kinderen met de paplepel ingegoten en het lijkt daarmee ook het hoogste doel van ons werkend bestaan. Aangezien de primaire levensbehoeften (eten, drinken, slapen) onderaan staan in de Pyramide van Maslow, kun je niet ontkennen dat geld een basis need is. Maar voor écht geluk zijn er andere dingen nodig: Leuk werk, vrijheid in je werk, leuke collega’s en jezelf ontwikkelen bijvoorbeeld. Ben je niet (werk)gelukkig? Laat de leeuw in je los en maak je dromen waar! Wil je die nieuwe stap zetten in je loopbaan, die ene verdiepende cursus volgen of ga je toch voor de grote switch? Geluk heb je voor een deel zelf in de hand, dus pak je kansen!

En mijn nichtje? Een leeuw is ze nooit geworden, maar deze droom heeft inmiddels plaats gemaakt voor nieuwe dromen en ambities.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*