HR-Proeverij

Proeven van Werkgeluk: HR-Proeverij 2018

Op 22 maart vond onze HR-proeverij plaats. Een dag waarin wij de beste HR-recepten hebben gedeeld met ruim 70 organisaties die vanuit kracht van de medewerkers willen groeien en verbeteren. Ze werden getrakteerd op een gevarieerd menu met thema’s zoals: Werken vanuit je talent, een nieuwe manier van beoordelen en duurzame inzetbaarheid. En met als rode draad door de dag: Werkgeluk. De sprekers lieten in hun inspirerende verhalen zien dat dit allang geen hype meer is. 

Arie Pieter Veldhoen (MonitorGroep) vertelde dat je 82.800 uur in je leven aan het werk bent. Dan is het wel zo fijn als je die uren gelukkig bent. En daar ben je – naast 10 % omgeving en 50 % genen –  voor 40 % zelf verantwoordelijk voor. Hoe dan? Welke factoren hebben een positieve invloed op werkgeluk? Niet je salaris. Uit onderzoek dat wij hebben gedaan bij 128 klanten blijkt dat er nauwelijks correlatie is tussen werkgeluk en arbeidsvoorwaarden. Wat werkgeluk wél positief beïnvloedt, is dat je je thuis voelt bij een organisatie. Ilse Westerveen en Leonie Bol van Funda lieten zien hoe het komt dat zoveel medewerkers zich thuis voelen bij Funda.

Thuis voelen bij funda

Arie Pieter Veldhoen (MonitorGroep) over Werkgeluk

Andere factoren die werkgeluk positief beïnvloeden zijn dat je plezier in je werk hebt en er trots op bent. Dat je organisatie een duidelijke toekomstvisie heeft. En dat het management dichtbij je staat. Om naar je te luisteren, je te waarderen en je op een positieve manier te coachen.

En dat laatste betekent misschien ook wel een nieuwe manier van beoordelen. Daar hebben Geke Schuitema van Bureau Baarda en Marloes Draak van Magion over gesproken in respectievelijk een workshop en een presentatie. Over hoe je je in je gesprekken met medewerkers beter minder kunt richten op resultaten en externe doelen in de toekomst. Dat het veel waardevoller is om te praten over het nu en dat niet één keer per jaar te doen, maar vaker. Continu eigenlijk. Praat over wat je medewerkers drijft. Waar ze blij van worden. Hoe tevreden ze zijn met hun ontwikkeling en wat ze daarin anders zouden willen zien.

En leg in gesprekken met medewerkers de focus meer op de sterke punten, in plaats van de ‘verbeterpunten’. Lucy Scharloo vertelde over werken vanuit talenten. Dat je als bedrijf je medewerkers niet in hokjes moet plaatsen maar je organisatie juist moet bouwen om de sterke punten van je medewerkers heen. Laat ze doen waar hun talent ligt. Zo stijgt niet alleen de kwaliteit van je product of dienstverlening, maar zitten medewerkers ook beter in hun vel. Want doen waar we goed in zijn en daarin groeien, is één van de basisbehoeften die we als mens hebben om gemotiveerd te zijn.

 

Marloes Draak (Magion) over beoordelen anno 2018

Workshop Positief Verbeteren

Tot slot heeft Pim Stalenhoef (MonitorGroep) in zijn workshop de ingrediënten aangereikt voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook dit thema heeft een groot raakvlak met werkgeluk. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je vitaal en fit blijft. Om duurzaam inzetbaar te blijven gaat het er ook om dat je bevlogen bent en dat je je betrokken voelt bij je organisatie. Dat je doet waar je energie van krijgt en dat je je energierovers zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Zo maakten de verschillende sprekers werkgeluk tijdens onze HR-Proeverij niet alleen concreet, maar ook laagdrempelig door handvatten te geven die direct in organisaties toegepast kunnen worden. De dag was een groot succes en we hebben erg nagenoten van alle positieve energie en enthousiaste reacties. We hopen je volgend jaar op de HR-proeverij (terug) te zien!

jvanderham@monitorgroep.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*