Blog: De U van uw geluk
MedewerkersMonitor Pim Stalenhoef

Pim Stalenhoef, vol vertrouwen

De U van uw geluk

Mijn ouders waren echte motivatoren. Ze riepen altijd: “geniet nu je nog jong bent” en “je studententijd is de mooiste tijd van je leven”, waarop ik me afvroeg of het vanaf dat moment allemaal bergafwaarts zou gaan. Het voor mijn ouders frustrerende, maar voor mij uiterst logische gevolg was dat ik mijn huiswerk “altijd later wel maakte”. Ik moest vooral genieten (ze zeggen het zelf!) en de stelling van Pythagoras was daarvoor nou eenmaal niet de meest geschikte methode. Nu ik zelf wat jaartjes verder ben en de wijsheid in pacht heb (lees: denk te hebben), ben ik eens gaan uitzoeken of die wijds verspreide en sterk gefundeerde theorie van mijn ouders nou daadwerkelijk klopt. Zal ik deze levensles doorgeven aan mijn kinderen, of ligt het toch iets anders?  

Levensfases

Als je aan jongeren tussen de 14 en 24 vraagt of ze hun leven leuk vinden, zal 94% volmondig “ja!” roepen. Ze voelen zich vrij, hebben weinig verantwoordelijkheden (geen kinderen) en die paar foute keuzes en domme acties? Ach, daar leer je alleen maar van! Een tweede master of toch backpacken in Thailand? Who cares, alles komt goed, leve de vrijheid! Rond je dertigste lijken de zorgen echter toe te nemen. Je krijgt dan te maken met nieuwe en serieuzere factoren zoals een eigen (koop)huis, je carrière en een eventuele partner en kinderen. Stuk voor stuk mooie ontwikkelingen die horen bij het leven, maar maken ze je echt gelukkiger? Volgens diverse geluksonderzoekers zijn dit helaas niet onze meest gelukkige jaren. Mijn ouders hebben dus gelijk! Toch?! Niet helemaal, want vanaf je 45ste begin je te wennen aan de verantwoordelijkheden en verandert je omgeving in een stabiele situatie. Je krijgt meer tijd voor jezelf, vrijheden nemen weer toe (kinderen het huis uit) en levensgeluk staat weer in de lift. Levensgeluk loopt daarmee in een U-curve, met zowel een piek in je jeugd áls in je oudere jaren. De toekomst ziet er dus gelukkig een stuk rooskleuriger uit dan mij altijd op het hart is gedrukt! Maar hoe zit het dan met ons werkgeluk?

Werkgeluk

Uit onze eigen onderzoeken blijkt werkgeluk ook een U-curve door te maken. In ons eerste jaar zijn we doorgaans super tevreden en gelukkig met ons werk: “Yes, ik heb de baan!”. Je leert veel en alles is nog nieuw en spannend. Na het eerste jaar begint dit positieve gevoel meestal al wat af te nemen. Naarmate we ergens langer werken gaan we meer letten op de dingen die minder leuk zijn: “Wat duurt alles hier lang”, “Heb je hem weer met zijn gezeur”, “Kan dit niet anders?”. Deze negatieve dingen blijven vaak langer hangen dan de positieve. Dit maakt dat ons werkgeluk doorgaans het laagst ligt wanneer we vijf tot tien jaar bij een organisatie werken. Gelukkig beoordelen we ons werk dan gemiddeld nog steeds met een nette 7, maar het is wel een cruciale fase. Rond deze tijd maken we namelijk de keuze: doorzetten of afhaken. De afhakers gaan hun geluk elders zoeken, maar bij de doorzetters gebeurt er ook iets moois: hun werkgeluk begint te groeien! Ze hebben besloten er vol voor te gaan en dit brengt ze in een positieve modus. Iedereen neemt namelijk graag goede beslissingen, dus zoekt ons brein naar bevestiging dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Alles lijkt plots weer leuker en ons werkgeluk stijgt weer tot bovengemiddeld. Ik ga weer hoopvol de toekomst tegemoet! U ook?

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*